pondělí 19. září 2011

Levné vaření s houbami

Venku prší, je docela teplo, takže houby určitě porostou. Houbám se říkávalo maso chudých, což docela sedí, protože ve spoustě jídel se jimi skutečně maso nebo uzeniny nahradit dají. Hlavně ty uzeniny, jsou sice levné, ale je to podle mého názoru jedna z nejhorších věcí, kterou můžete sníst. Zato houby rostou v přírodě, nejsou hnojené ani ošetřované chemíckými přípravky proti škůdcům.

Takže jak s nimi naložit v kuchyni:

Kromě bramboračky můžeme dát houby i do spousty dalších polévek jako je zelňačka z kysaného zelí s bramborami, do luštěninových a zeleninových polévek.

Houby se bezvadně hodí k bramborám, výborné jsou brambory pečené v troubě s kmínem, olejem a houbami. V zapečených bramborách a těstovinách se uzenina také dá nahradit nebo doplnit houbami. Vyzkoušela jsem podušené houby i jako náplň do bramborových knedlíků.

Měla jsem problém s houbami naloženými do soli, protože je v nich té soli tolik, že se ve větším množství nikam dát nedají. Máčet je dlouze ve vodě mi zase připadá jako zbytečné plýtvání. Takže je dávám jen do polévek a také do vody, ve které pak vařím těstoviny. Při slévání vody zůstanou houby v těstovinách.

Když je hub víc, dá se z nich udělat celé jídlo: houbový guláš, kde houby úplně nahrazují maso, houbové řízky, smaženice. Není to příliš snadno stravitelné jídlo, nejen kvůli houbám, ale i kvůli tomu smažení.

Žádné komentáře:

Okomentovat