pondělí 19. září 2011

Černý kuba

Chystáte se na vánoce připravovat černého kubu? Tak to máte nejvyšší čas vyrazit do lesa, nasbírat a nasušit houby, bez kterých se tohle tradiční vánoční jídlo neobejde. Sušené houby se sice dají také koupit, ale jsou nehorázně drahé. Nahradit je žampiony, to opravdu není šťastný nápad. Dobrou zkušenost jsem naopak udělala s čerstvou hlívou ústřičnou. Kromě toho, že výborně chutná, je prý také velmi zdravá. A snadno dostupná, najdete ji ve většině supermarketů mezi chlazenou zeleninou.

A recept? Uvaříte ve vodě kroupy. Hodně se navářejí a když mají málo vody, tak se mohou připalovat, takže je hlídejte. Dále potřebujete sušené namočené houby, česnek, může být i uzené na kostičky,okořeníme solí, pepřem a hlavně majoránkou, všechno smícháme a zapečeme v pekáčku. Můžeme přidat i cibulku osmahnout na sádle, ale nutné to není. Těch hub by mělo být opravdu hodně, dávají tomuto jídlu i název, původně se prý používaly houby, které jsou po usušení tmavé jako je třeba stroček trubkovitý.

Žádné komentáře:

Okomentovat