úterý 20. září 2011

Jablkovec levný

Vybráno ze sešitů, které vycházely v době těsně po 2. světové válce.

35 dkg mouky, 15 dkg vařených brambor, 10 dkg tuku, 10 dkg cukru, 1 žloutek, sůl, 2/3 prášku do pečiva, ¼ l mléka, asi 1 kg jablek, cukr, skořice, houska na posypání.

Tuk utřete s cukrem a se žloutkem, po troškách přidáváte mléko s moukou, zbytek mouky prosijete do těsta s práškem a těsto malounko osolíte. V míse vymícháte těsto jen tak tuhé, aby se dalo mazat. Plech vymastíte, posypete slabě houskou, vyložíte plátky jablek, jablka posypete cukrem se skořicí a na ně rozetřete těsto. Jablka si na plech připravíte dříve, než začnete dělat koláč. Upečete jej v teplejší, ne prudké troubě. Po vychladnutí nakrájíte jablkovec na řezy.

Žádné komentáře:

Okomentovat