sobota 30. března 2013

Kompost

Kompost je pro užitkovou zahradu něco jako kuchyně pro byt. Připravuje se tam výživa.
Pro kompost i pro kuchyň platí, že pokud to páchne, nejspíš něco nebude v pořádku. Správný kompost totiž nesmrdí, ale voní jako čerstvá zemina nebo tlející listí.
Když máte dost místa, stačí ukládat organický odpad na hromadu a čas od času přehodit.
Když je místa málo, osvědčují se černé kompostovací bedny, které se dají koupit v obchodě za méně než tisícovku.
Několikrát jsem využili ke kompostování černé igelitové pytle – to bylo tehdy, když nám ty umělohmotné bedny nestačily – a výsledek byl naprosto uspokojivý.
Jako variantu kompostu bych označila vyvýšený záhon, který je vyplněný organickou hmotou, a zatímco se rozkládá, poskytuje výživu rostoucím rostlinám.
Co se do kompostu může dát?
Plevel – pokud už nemá semena, ta by v něm totiž mohla přežít.
Posekaná tráva a listí. Pokud trávy máte větší množství, je lepší promíchat ji s ostatním organickým odpadem. Naopak listí se dá kompostovat i samotné, což jsme taky vyzkoušeli. Vznikla z toho krásná voňavá tmavá zem.
Rostlinný odpad z kuchyně – slupky od brambor, od ovoce, použitý čaj, vylouhovaná káva, hnijící zelenina a ovoce. Nehodí se kosti, maso, olej a zbytky hotových jídel (chleba, knedlíky atd.), které lákají hlodavce.
Skořápky od vajíček.
Dávám tam i papírové ubrousky a kapesníky, protože ty jsou také organického původu.
Teoreticky by se rozložil i textil přírodního původu (bavlna, len, hedvábí, vlna), ale nevím, jak dlouho by to trvalo. Dnešní oblečení – i když je z čistě přírodní látky – může mít nitě, zipy, knoflíky, podšívky ze syntetiky a ta se nerozloží.

Žádné komentáře:

Okomentovat