středa 10. dubna 2013

Co všechno se dá jíst

Zima se dost protáhla, pod sněhem nic neroste a tak byl problém připravit třeba tradiční velikonoční nádivku s kopřivami. Prostě ještě nebyly, pokud ano, tak byly tak mrňavé, že byste strávili hodiny tím, než byste jich našli dostatek.
Pro mě to až tak velký problém není, kopřivy nahrazuji špenátem. Není to úplně ono, ale jde to.
Kopřiva je vůbec neprávem zavrhovaná rostlina, i když se jí v posledních letech dostává jistého zadostiučinění. Používá se jako čistící čaj na pití nebo třeba i na vlasy. Sem tam se někdo odváží ji i jíst. Pálivost se dá snadno odstranit tím, že kopřivu spaříme. Pak s ní můžeme nakládat podobně jako se špenátem. Stejně tak ji můžeme nasbírat při jarních vycházkách a nandat do mrazáku, aby byla k dispozici. Možná by stálo za to vzít si na sběr laciné gumové rukavice z drogerie, abychom nebyli popálení od kopřiv.
Kromě kopřiv se dá těch jedlých planých rostlin najít mnohem víc.
Bršlice kozí noha je děsný plevel, ale teď zjara vyráží mladé výhonky s výraznou chutí, které je také možné přidat do polévky, nádivky, salátu nebo do pomazánky.
Pampelišky jsou hořké, ale s úspěchem jsem je dávala do vajíčkového salátu s pikantní hořčičnou zálivkou.
Malinké lísty sedmikrásek se dají použít podobně – zatepla i zastudena. Jednou jsem zkoušela dělat i sedmikráskový med podobně jako se dělá pampeliškový. Chuťově nebyl špatný, ale dal dost práce. Už jen nasbírat dostatek těch mrňavých sedmikráskových kvítků.
Všechny tyto rostliny jsme zvyklí považovat za plevel, ale možná by bylo lepší vidět v nich zdravou nehnojenou zeleninu zadarmo. Nejspíš jich nesníme tolik, aby nás to zasytilo, navíc na ty chutě nejsme příliš zvyklí, ale i malý přídavek obohatí náš jídelníček o nové chutě a taky o výživné látky a vitamíny, které často za drahé peníze kupujeme v lékárnách.
K tomuto příspěvku mě inspirovala stránka, na které najdete popis několika desítek planých rostlin (rostoucích v Čechách), které se dají jíst: http://fenix.savana.cz/doku.php/seznam_druhu

Žádné komentáře:

Okomentovat