úterý 15. ledna 2013

Polévka proti zimě a nachlazení

Tuhle polévku vařím obvykle v zimě, protože zahřeje a také prý pomáhá proti nachlazení. Do osolené vody dám vařit kuřecí kostry nebo mraženou směs na polévku.

Přidám česnek a cibuli, obojí prý pomáhá proti nachlazení. Asi spíš za syrova, ale to by chuti polévky neprospělo.

Dál používám chilli a práškový zázvor. Je to ostré koření, takže přidávám po troškách a ochutnávám, aby polévka byla jen lehce pikantní.

Polévková zelenina (mrkev, celer, petržel) a sušený libeček jsou další nepovinné, ale velmi vhodné přísady.

Vařím na malém plameni cca hodinu.

Pro nemocného, kterého bolí v krku a špatně se mu polyká nebo nemá chuť k jídlu, nalijeme samotný vývar do hrnečku. Pro zdravé hladovce přidáme na konci vaření zavářku (krupicové knedlíčky, těstoviny, rýže) a můžeme přidat i trochu mražené zeleniny. Mojí oblíbenou přísadou je mořská řasa, taková ta tmavě zelená, co se z ní dělá suši. Nastříhám ji nůžkami na kousky, dám do talíře (jen do svého, ostatní členové rodiny to odmítají) a zaliju hotovou polévkou.

Výhoda této léčivé polévky je v tom, že ji můžou zdraví i nemocní, nemá nežádoucí vedlejší účinky jako mívají chemické léky, můžete ji dát i dětem a dá se používat i preventivně.

Žádné komentáře:

Okomentovat