čtvrtek 24. ledna 2013

Léky na nachlazení z kuchyně

Nastydla jsem a to pořádně. Nemám moc ráda léky, myslím tím tedy ty léky z lékárny, různé prášky, kapky a podobně. Jeden znalec čínské medicíny mi před časem řekl, že řadu léků máme i ve vlastní kuchyni. To mě zaujalo, líbilo by se mi, kdybych mohla místo chemikálií produkovaných farmaceutickým průmyslem jen prostě vybírat z potravin to, co zrovna hodí k aktuálním zdravotním potížím.
Jenže znáte to. Když je člověk zdravý, neřeší léky.
Až nepříjemné nachlazení mě přimělo se k té myšlence znova vrátit a vyzkoušet různé prostředky z vlastní kuchyně. Spíš sahám samozřejmě po tom, co mi chutná. Když je člověk nemocný, moc se mu do jídla nechce, proč to ještě zhoršovat tím, že si budu připravovat něco, co nemám ráda?

Takže co už jsem stihla vyzkoušet:
Obyčejný čaj. Dělají ho i pacientům v nemocnici, takže asi musí být zdravý. I když ten nemocniční čaj je dost děsný.  Doma si člověk připraví čaj podle svého a dá si do něj med, citrón nebo prostě cokoliv, co má rád. Kromě obvyklého černého čaje můžeme pít i čaj zelený, ten má světlejší barvu a jemnější chuť, taky je u nás méně obvyklý, ale může být příjemnou změnou.

Bylinkové čaje. Lipový na pocení nebo šípkový s vysokým obsahem vitamínu C. V lékárně se dají koupit i směsi bylinek pro konkrétní neduh. Některé jsou i docela dobré, třeba právě ten šípkový. Navíc vitamín C ze šípků je určitě pro tělo lepší než ten, který je vyrobený synteticky. Aspoň si to myslím.
Citrón. Nevím, jestli má i jiné účinky než je vysoký obsah vitamínu C. Ale doporučuje se, v čaji mi chutná, tak proč ne?

Česnek. Prý nejméně dva stroužky denně a dobře rozkousat. Nevím, jak moc bych musela být nemocná, abych kousala samotný česnek. To si raději udělám topinku nebo si ho dám do pomazánky na chleba. Pak se ty dva stroužky sníst dají. Česnekové jídlo bych naservírovala i ostatním lidem, kteří s vámi žijí, jinak by před tou vaší voňavou léčbou mohli prchat pryč.
Cibule. Stejně jako česnek obsahuje „voňavé“ látky s léčivými účinky. Logicky by asi bylo lepší jíst ji syrovou. Případně z ní udělat cibulový sirup: nakrájet cibuli nadrobno, zasypat cukrem, ten vytáhne z cibule šťávu, která prý účinkuje dobře proti kašli. Chuťově to taky není žádný zázrak, ale jedna nebo dvě lžíce se požít dají.
Křen. Další pálivá věc, které prý pomáhá na nachlazení. Dává se jen v malém množství jako příloha k různým jídlům, nemusí se žvýkat samotný. Strouhaný křen s jablky je třeba k vařenému masu moc dobrý. Dá se koupit i hotová směs ve skleničce, v nouzi taky poslouží. Existuje i tzv. Japonský křen neboli wasabi. Nevím, jestli funguje podobně jako ten náš český. U nás se s čerstvým nesetkáte, prodává se spíš jako zelená wasabi pasta a je poměrně drahá.

Chilli -  jako práškové koření nebo chilli papričky. Nemusí toho být hodně, občas se mi povede třeba do polévky propašovat tak malé množství chilli, že polévka není ostrá, ale jen se tím zvýrazní chuť.
Zázvor je svými léčivými účinky známý. Taky má palčivou chuť.Dá se koupit čerstvý, ale i sušený v prášku nebo kandovaný. Připravuje se z něj čaj tak, že se kousek zázvoru nastrouhá najemno, zalije horkou vodou a nechá chvíli odstát. Může se kombinovat s černým čajem nebo osladit medem. Když se vám povede udělat si ten nálev až příliš ostrý, můžete ho právě tím černým čajem trochu naředit. Zázvor má také příznivé účinky na trávení, to je někdy taky užitečné. Kandovaný zázvor je zpočátku sladký, pak jeho chuť přejde do pepřova. Prý pomáhá při nevolnosti.

Kuřecí nebo slepičí vývar. Takový lék si jistě s chutí dají i zdraví členové rodiny jako „prevenci“. Do polévky při vaření přidávám i něco z těch výše uvedených surovin – česnek, cibule, chilli, zázvor. Nevím, jestli to v uvařeném stavu má nějak výrazně léčivé účinky na nachlazení, ale uškodit to nemůže. Vývar je možné scedit a nabídnout nemocnému v hrnečku místo čaje. Bude to pro něj příjemná změna.
Kysané zelí. Obsahuje spoustu různých vitamínů a chutná mi. Nemusí se jíst vždycky jen vařené, může se dát v malém množství jako výrazná příloha k různým jídlům. Komu nechutná zelí, ten si může dát trochu láku ze zelí do skleničky, rychle vypít a zapít čajem.

Žádné komentáře:

Okomentovat