neděle 20. ledna 2013

Čajová škola v kadaňském klášteře

Za posledních dvacet let se u nás hodně rozvinula čajová kultura a spousta lidí zjistila, že kvalitní čaj je něco víc než jen vymáchat v horké vodě pytlíčky s hnědou drtí, které koupíme v supermarketu, a přebít chuť vzniklé tekutiny cukrem, medem, citrónem nebo rumem.

Vychutnat si čaj, to chce především kvalitní sypaný (takže žádné sáčky, trochu času a taky vědět, jak ten nápoj připravit, aby jeho chuť vynikla.

Právě přípravě čaje je věnovaná Čajová škola, kterou připravil majitel kadaňské čajovny Kašmír. Byly jí věnovány pondělní večery v listopadu a prosinci 2012. Není nutné absolvovat všechny večery, i když je to samozřejmě nejlepší, ale je možné přijít i na jednotlivé lekce. Ta první proběhla 4. listopadu v refektáři františkánského kláštera v Kadani. Bylo to hlavně povídání. Odkud čaj pochází, jaké druhy existují, jaké nádobí se používá a jaké zásady je třeba při přípravě dodržovat, abychom z čaje získali maximum.

Další lekce pak byli více o praxi, sami jsme si čaj připravovali, někdy i do vlastního nádobí, ochutnávali jsme a dozvídali se, proč a jak se který čaj připravuje. A že je těch druhů přípravy opravdu hodně. Stejně tak, jako je mnoho druhů čaje.

Mě osobně nejvíc chutnají puery (to jsou obzvlášť silné čaje), ale i zelené a oolongy (něco mezi černým a zeleným čajem). Naopak vůbec mi nechutnalo maté, ale jsou lidé, kteří na něj nedají dopustit.

Naučili jsme se také připravovat ledový čaj, skutečný ledový čaj, nikoliv tu ošizenou sladkou vodu, kterou pod tímto názvem prodávají v obchodech. Je to úplně jednoduché. Stačí připravit silný čaj, černý, zelený, je to jedno, a nemusí být ani špičkové kvality. Osladíme, můžeme přidat citrón a vychladíme. V čajovně na to mají takový trik: mají v lednici led, horký hodně silný čaj nalijí na něj, protřepou v šekru a díky tomu vám mohou během několika minut nabídnout čerstvě připravený ledový čaj.

Další způsob, jak připravit ledový čaj, je louhovat v chladné vodě několik hodin, klidně i přes noc. Stačí večer nasypat čaj do vody, dát do ledničky a ráno můžete pít.

Poslední večer byl těsně před vánoci a byl možná nejpříjemnější. Ochutnali jsme masalu, což je slazený indický čaj s kořením a mlékem a matchu, to je zelený práškový čaj, používaný pro japonském čajovém obřadu. Obojí bylo velmi dobré.

Jsem moc ráda, že jsem se takové akce mohla zúčastnit. I když čaj piju každodenně a často navštěvuju čajovny, stejně jsem toho hodně naučila a dozvěděla.

Žádné komentáře:

Okomentovat