pondělí 30. dubna 2012

Vyrostl nám chřest

Chřest je zelenina, kterou má zahrádce málokdo. My máme to štěstí, že jsme získali zahrádku, kde chřest je. Majitelka ho tedy pěstovala jako okrasnou rostlinu. Znáte asparágus? Je to druh zeleně, který se přidává do květinových vazeb. Tak to je ono. Vyrůstá do podoby takových větších keříků. Je to trvalka, ale celá nadzemní část na podzim uschne a na jaře vyraší znova. A právě ty rašící výhonky neboli prýty jsou tou chutnou zeleninou. Dokonce jednou z prvních zelenin na zahrádce, protože jeho sezóna začíná v polovině dubna a trvá až do poloviny června.

Na naší zahrádce jsem ho letos prvně objevila na velikonoční pondělí. Slavnostně jsem vytrhla první stonek a těšila se, jak mi mezi zuby příjemně zakřupe. Ale ouvej. Pamatujete se, jak o velikonočním víkendu šíleně mrzlo? Ten chřest byl přemrzlý, hadrovitý a hnusný. To bylo zklamání. Ale on vyroste, nebojím se o něj. Koření dost hluboko, takže vymrznutí mu určitě nehrozí. 

V obchodech se chřest dá koupit i mimo toto období, ale pak bych se ptala, odkud pochází, nejspíš to bude odněkud zdálky. I když mám chřest ráda, tak v obchodech ho nekupuju, protože by se nejspíš jen těžko vyrovnal tomu čerstvě utrženému. A to i přesto, že mi na zahrádce rostou jen tenké výhonky, oproti těm kupovaným jsou to takový hubená nedochůdčata. Dávám přednost čerstvým a hubeným než těm "dobře uleželým" z obchodu.

Chřest se obvykle upravuje tepelně, ale mě chutná i syrový. Má takovou lehce hráškovou příchuť. Nejlépe chutnají a nejkřehčí jsou ty hlavičky, spodní část stonku bývá tužší a doporučuje se ji oloupat. Existuje zelený a bílý chřest, chutí se trochu liší, ale upravovat se dají stejně.

Nejjednodušší úpravou je vařený. Výhonky se dole oloupou a svážou provázkem do snopečků. Pak se dají vařit do vody nastojato tak, aby hlavičky koukaly ven. Dělá se to proto, že hlavičky potřebují kratší dobu varu, než tužší spodní část. Vaří se krátce, deset minut by mělo stačit. Rozhodně by neměl byl rozvařený do měkka a hadrova. Podává se s nějakou dobře ochucenou omáčkou.

Kromě vařeného chřestu se dá použít jako náplň do slaného koláče (např. francouzský quiche), do polévky nebo by se mohl zapéct v troubě s bešamelovou omáčkou.

Pěstování chřestu je náročné jen ze začátku. Potřebuje dobře vyhnojenou půdu a první tři roky nesklízet, aby mu zesílil kořenový systém. Je to trvalka, takže jakmile se rozroste, bude vám na jednom místě růst a plodit řadu let. Zvlášť pokud máte velkou zahradu a přemýšlíte, jakou zajímavou zeleninu ještě vyzkoušet, tak bych o založení chřestového záhonu rozhodně uvažovala. U nás je součástí okrasného květinového záhonu, což taky není špatný nápad.

Žádné komentáře:

Okomentovat