pondělí 5. března 2012

Voňavý domov

Každý chce, aby mu to doma hezky vonělo. Vůně si spojujeme s čistotou a s útulností domova, naopak nepříjemné připomínají zanedbanost a nečistotu. Zdroje nepříjemných čichových vjemů nemusíme dlouho hledat - jsou to některé potraviny (zelí, česnek, přepálený tuk), domácí zvířata, cigarety, nebo třeba pachy z frekventované ulice, kudy jezdí spousta aut.

Vůně se bohužel do našich domovů nedostávají tak snadno. Jen málokdo bydlí třeba na samotě v lese, kde stačí otevřít okno a pustit si do domu čerstvý vzduch. My, obyvatelé měst si musíme vypomáhat jinými prostředky.

V obchodech s orientálním zbožím prodávají vonné tyčinky, které se zapálí a zatímco doutnají a mění se v popel, naplňují vzduch exotickou vůní. Je třeba vyzkoušet, které z těchto vůní vám budu vyhovovat, některé jsou silné až moc a řadě lidí vadí. Astmatici a alergici si zřejmě potěšení z vonných tyčinek také raději odepřou.

Místo vonné tyčinky můžete použít voňavou svíčku. Některé jsou dost drahé, ale jsou k dostání i malé a levné svíčky. Plamen svíčky také vytváří zvláštní skoro tajemnou atmosféru.

Další způsob, jak provonět prostor, je aromalampy. Funguje to tak, že se do aromalapmy vloží čajová svíčka, která zahřívá malou nádržku s vodou a několika kapkami voňavého olejíčku, takže vůně se uvolňuje postupně do vzduchu. Taková aromalampa je zároveň také zajímavý bytový doplněk.

Chcete-li se obejít bez živého ohně, použijte rostlinnou vonnou směs zvanou pout-pourri. Jsou to sušené listy, plody nebo jiné části rostlin, které krásně voní a umísťují se do prodyšných nádob a pytlíčků tak, aby se vůně z nich šířila kolem. Rostlinnou směs si připravíte buď sami nasušením těch rostlin, jejichž vůni máte rádi, nebo se také směsi dají i koupit. Proč nevyužít třeba sušené pomerančové kůry, skořice, badyánu, fialek, růží nebo levandule? Slabou vůni zesílíte i pomocí některého vonného olejíčku. Samozřejmě, že je naaranžujete do nějaké pěkné nádoby, do košíčku, otevřené misky, nebo je nasypte do plátěného pytlíčku, obháčkovaného krajkou a zavěste do šatníku na některé ramínko. Hustý pytlík s uklidňujícími vůněmi můžete mít v ložnici blízko polštáře.

Směs příjemně vonících květin, bylinek a koření můžete zašít také do kuchyňské chňapky nebo do malého prostírání, na které si stavíte hrnek s čajem. Při styku s teplem se bylinky znovu a znovu rozvoní.

Chcete-li nějaký prostor provonět rychle, povařte bylinku nebo koření v horké vodě na sporáku nebo v mikrovlnce.

Žádné komentáře:

Okomentovat