úterý 13. března 2012

Co potřebuju pro svoji balkónovou zahrádku

Rostliny potřebují půdu, přiměřeně tepla, světla a vody.
Zemina – koupená nebo odněkud přinesená. Koupená by měla být kvalitnější, ale stojí tak 3 Kč za litr, to se může při větší počtu rostlin docela prodražit. Navíc vám každý prodejce nejspíš bude tvrdit, že jí musíte po každé rostlině vyměnit. Když si zem přinesete ze zahrádky, mohlo by to fungovat. Nejspíš vám tam poroste i plevel, ale nebude ho tolik, aby se nedal snadno vytrhat. Asi bude potřeba i nějaké hnojení, nad tím se zatím raději nezamýšlím.
Nádoby na pěstování. Dají se samozřejmě koupit, hlavně když chcete nějaké hezčí. Kelímky od jogurtu nebo misky od masa taky můžou posloužit, jen je potřeba do nich udělat dirky na odtok vody. Osvědčilo se mi nahřát nad plamenem jehlu nebo jehlici a dírky udělat tím horkým kovem.
Když jsem nedávno vyhazovala pevný sáček od kávy, uvědomila jsem si, že i ten by se dal použít. Ustřižené a vymyté krabice od mléka. Pro malinké sazeničky by se dal využít plastový obal na vajíčka.
Světlo a teplo, to asi moc neovlivníte, to je spíš otázka toho, na kterou stranu je ten balkón orientovaný. Jižní balkón je hodně teplý, možná na některé rosltiny až moc. Severní má zase tepla a světla málo. Východní a západní strana by měly být něco jako zlatý střed. Myslím, že to není jen v těch světových stranách, určitě má vliv i poloha domu, jeho okolí, jak moc je zastíněný okolními budovami a stromy nebo jaký vítr tam vane. Spíš je to o tom zkusit, jak se čemu bude na vašem balkóně dařit. Ostatně na nově pořízené zahrádce taky vždycky nemusíte vědět, co poroste lépe a co hůř.
Voda – ta je zcela ve vaší kompetenci, aspoň tehdy, když máte nad balkónem střechu. Nároky rostlin na vodu se liší, ale asi žádná nechce úplně vyschnout ani stát ve vodě. Voda na zalévání je lepší odstátá nebo dešťová. Ledová voda přímo z vodovodu se asi vašim rostlinkám v letním vedru moc líbit nebude.

Žádné komentáře:

Okomentovat