středa 6. června 2012

Šetříme v kuchyni

Pár nápadů na to, jak ušetřit v kuchyni:

Zbylé potraviny zamražovat. Nebo dokonce uvařit víc a dát si další porce do mrazáku. Například  luštěniny, rýži,  knedlíky, omáčku na těstoviny. Zmrazit se dá i pečivo. U mého přítele bylo zvykem mít v mrazáku půlku chleba. Taková železná zásoba, aby člověk nemusel běžet do obchodu, když chleba dojde.

Polotovary vycházejí dráž, než suroviny, ze kterých jsou vyrobené, navíc často obsahují přídavné konzervační a ochucovaní látky. Vařit domácí jídlo je tak nejen levnější, ale i zdravější.

Luštěniny a obiloviny (kroupy) před vařením namáčíme aspoň několik hodin, raději přes noc. Zkrátí se tak doba vaření.

Svačina z domova je obvykle mnohem levnější než kupovaná.

Voda z kohoutku je levnější než minerálky a balená voda. A je taky mnohem zdravější než sladké a barevné limonády.

Připravte si předem jídelníček. Nakoupíte pak jen to, co potřebujete. Navíc vám to ušetří každodenní rozhodování, co vařit a to rozhodování a přemýšlení je často otravnější než samotné vaření. Vyhradit si na to třeba nedělní večer, vzít si k ruce pro inspiraci kuchařku. Taky je užitečné udělat si seznam svých obvyklých jídel, protože si na ně člověk nemusí vzpomenout.

Vařit v papiňáku nebo alespoň pod pokličkou. Plyn nebo teplotu elektrické plotýnky stáhnout na minimum. Tedy přesněji: přivést k varu na větším plameni, pak stáhnou. Moje zkušenost je, že i ten nejmenší plamen na mém sporáku dokáže udržet ve varu velký hrnec s polévkou.

Zbylé víno se dá použít do vaření nebo i zmrazit a použít do jídla později. Výborně se hodí pod pečené maso.

Existují jídla s malým množstvím masa: čína, špízy, eintopf, dušené maso se zeleninou.

Potraviny ukládat do mělkých skříněk, aby na ně bylo dobře vidět. V hlubokém špajzu se část potravin dostává dozadu, zapomínáme na ně a často je objevíme, až když už jsou prošlé.

Bylinky ze supermarketu – rozdělit na dvě až tři části, rozsadit. Osadit truhlík několika různými druhy bylinek.

Troubu a elektrickou plotýnku vypínat několik minut před dokončením jídla – dokončí se na zbytkovém teple.

Když peču něco v troubě a vejde se mi tam ještě jedna nádoba, můžu tam zároveň také dusit rýži nebo vařit luštěniny. Jen dejte pozor na to, abyste tam nedali hrnec s umělohmotnými uchy.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat