středa 6. června 2012

Jíte dostatek zeleniny?

Prý bychom měli sníst půl kg zeleniny denně. To je docela dost. I když mi zelenina – zvlášť syrová – chutná, přece jen mám někdy problém toto množství dodržet. Hlavně v zimě, kdy je zelenina drahá a navíc třeba taková rajčata dovezená bůhví odkud mají nevýraznou mdlou chuť.

Naštěstí teď jsme na prahu léta a zelenina nám roste na zahrádce nebo ji koupíme na trzích a od pěstitelů.

Ještě by to chtělo nějaký dobrý recept, abychom si na ní také pochutnali.

Jednou z prvních jarních zelenin je chřest. Existuje zelený, bílý i fialový. Při kuchyňské úpravě je třeba spodní část chřestu oloupat, protože jsou v ní nepříjemná tuhá vlákna. Nejjednodušší úpravou je krátké povaření, kdy pak chřest podáváme s nějakou jemnou omáčkou. Je možné z něj ale připravit i polévku, slaný francouzský koláč quiche nebo ho dát jako zeleninovou přílohu k masitému jídlu.

Salát se dá být obyčejný, ani nenabízí příliš rozmanité způsoby úpravy, protože se dá jíst jen za syrova. Jediná možnost, jak ho trochu ozvláštnit je připravit k němu nějakou zajímavou zálivku nebo ho zkombinovat s dalšími méně obvyklými přísadami. Co třeba míchaný salát s vajíčkem natvrdo, ředkvičkou a pikantní česnekovo-hořčicovou zálivkou, připravenou ze oleje, česneku a hořčice?

Špenát je taky trochu opomíjený. Známe tu podivnou zelenou hmotu, která se přidává k uzenému, ale špenát nabízí možností mnohem víc. Dá se jíst i zasyrova a může tak být součást oblohy na talíři nebo v salátu. Nebo ho můžeme krátce podusit, doplnit vajíčkem, česnekem, šunkou a máme docela něco jiného než obvyklou temně zelenou špenátovou kaši. A co třeba připravit z listového těsta závin se slanou náplní a proložit ji listy špenátu? Něco takového už pak můžete nabídnout i jako slavnostní pohoštění.

Mojí nejoblíbenější úpravou je prostě jen zeleninu omýt, pokrájet na sousta a dát při večeři na stůl. Každý si vezme, kolik chce a na co má chuť. Rajčata, okurky, papriky, salátové listy, mrkev nakrájená na proužky, ředvičky, možností je hodně.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat