čtvrtek 7. června 2012

Jak uvařit kroupy (a taky proč)

Ječné kroupy se sice prodávají úplně běžně, ale kupuje a vaří je jen málokdo. Přitom je to velmi vhodná příloha k různým jídlům, jsou zdravé a taky dost levné.

Kroupy existují v různých velikostech, při vaření platí, že čím jsou větší, tím více času potřebují na uvaření. Trhané krupky, těm stačí třeba deset minut, ty velké kroupy vyžadují třeba hodinu.

Když koupíte půlkilový balíček krup asi tak za 20 Kč, navaří se vám přibližně na pětinásobek. Takže za dvacku máte přes dvě kila přílohy.

Takže jak je uvařit? Nasypeme je do hrnce, propláchneme vodou a pak zalijeme tak, aby byl nejméně čtyřnásobek až pětinásobek vody. Přivedeme k varu. Pak můžeme nechat vařit na malém plameni a občas zkontrolovat a zamíchat. Když nabydou a jsou měkké, máme uvařeno, může to trvat tak třičtvrtě hodiny až hodinu. Tento postup platí pro velké kroupy, menší se vaří kratší dobu.

Většinou ale používám způsob, který je delší, ale šetří se při něm energie: kroupy přivedu k varu, pak je vypnu a nechám půl hodiny pod pokličkou. Ještě dvakrát přivedu k varu a pak už bývají kroupy hotové.

Samotné kroupy vám zřejmě asi chutnat nebudou, takže je musíte nějak ochutit. Osvědčila se mi kombinace česneku a majoránky. Samozřejmě taky sůl a možná i pepř. Kroupy se taky dobře snáší s houbami, uzeným nebo smaženou cibulkou.

Hodí se k ním i brambory, moje maminka dělávala z brambor a krupek nastavovanou kaši, dávala na ni smaženou cibulku a byla to výborná příloha k sekané nebo klobáse.

Můj syn je schopen jíst kroupy i nasladko s cukrem, skořicí a máslem.


Žádné komentáře:

Okomentovat