pátek 16. ledna 2015

Hlívový guláš

Hlíva ústřičná je výborná houba, která se dá vypěstovat na slámě nebo na špalku dřeva, ale taky ji můžete levně koupit v supermarketu, jedno balení stojí cca 25 Kč  a v pohodě se z něj najedí dva dospělí.
Guláš z hlívy se dělá podobně jako z masa, jen se vaří/dusí kratší dobu. Hlíva se prý dá jíst i syrová, což znamená, že ji stačí vařit jen krátce, což šetří čas i energii.

Recept:
Oloupu a nakrájím cibuli na kostičky a osmahnu na tuku. Většinou na oleji.
Pak přidám hlívu nakrájenou na proužky. Zapráším jednou až dvěma lžícemi hladké mouky a krátce osmahnu, sem tam promíchám.
Pak následuje koření. Sladká paprika a trochu drceného nebo mletého kmínu. Trocha pálivé papriky by určitě taky neuškodila, pokud máte rádi pikantnější jídla.
Podliju horkou vodou, osolím a nechám podusit jen krátce, 10-20 minut stačí. Do hotového guláše ještě přidám trochu majoránky.
Servíruju obvykle s chlebem nebo bramborami.

Žádné komentáře:

Okomentovat