pátek 23. ledna 2015

Co kdyby šlo všechno zkompostovat

Jaké by to bylo, kdyby všechno, co doma používáme, bylo možné zkompostovat? Kdybychom nepoužívali třeba plasty nebo jen takové, které se v kompostu rozloží?

Jen si to představte: místo, abychom museli odvážet hory odpadků někam za město a ukládali na věky do nějakého úložiště, bychom to prostě zkompostovali. Taky by to byla hora, ale jen na rok nebo dva, pak by z toho vznikla úrodná zemina. Vermikompost neboli žížalí kompost by byl ještě rychlejší, půl roku nebo méně.

Malé kompostárny by mohly vznikat v obcích a na sídlištích, odpad by se nemusel svážet, protože by ho bylo možné odnést přímo na místo zpracování.

Kompostování nevyžaduje světlo, takže kompostárna může být třeba i v suterénu nebo v uzavřených prostorách v podzemí, přece jen kompost nebývá žádnou ozdobou, kterou bychom chtěli vystavovat na odiv.
Každý dům, panelák nebo čtvrť by mohly vlastní malou kompostárnu. Za pomoci žížal by se veškerý odpad dal proměnit na kvalitní zeminu. Správcem takové žížalí kompostárny by mohl být někdo z domu, získal by tak práci a zdroj příjmů přímo v místě. Určitě by to vyšlo levněji, než současný systém svážení a likvidace odpadů.
Nevýhoda je, že by zanikla profese popeláře a všichni ti malí kluci, co popelářům závidí, jak se vozí vzadu na autě, by přišli o svůj idol. Ale s tím bychom se asi dokázali smířit.
Zčásti už se tahle vize realizovat dá. Třídit bioodpad a dávat ho do příslušného kontejneru nebo kompostovat na zahradě.
---
Ještě jeden příklad pro milovníky čísel:
Bydlím na malém sídlišti, kde žije cca 800 lidí. Ve většině měst se platí cca 500 Kč ročně za osobu za odpady. To je celkem 390 tisíc Kč ročně, víc než 32 tisíc měsíčně.
Budu počítat čtvrt kila bioodpadu na člověka denně (což je myslím dost nadsazené) a od žížal čekám, že ho plně zpracují do půl roku (i to je trochu nadsazené). Takže 37 tun odpadu za půl roku. Kolik to tak zabere místa? Odhaduji tak 70-80 m3. Kdybychom to navršili na vrstvu jeden metr vysokou, tak by to zabralo obdélník o velikosti 8x10 metrů. Samozřejmě při kompostování jsou potřebné i nějaké další plochy k manipulaci, přesto mě překvapilo, jak málo místa to je.
Ekonomiku takové žížalí minikompostárny by vylepšil prodej kvalitního kompostu a možná by se nějak dalo využít i to teplo, které při kompostování vzniká. Napadá mě třeba postavit nad kompostárnou skleník.
---
Co na to říkáte? Připadá vám takový nápad realizovatelný?

Žádné komentáře:

Okomentovat