pátek 28. prosince 2012

Vánoce a Silvestr jsou svátky, které následují těsně po sově, ale jejich význam a podoba jsou úplně jiné. Vánoce jsou svátky rodinné, snažíme se být se svými blízkými, v klidu a pohodě si svoji rodinu užít. Dodržujeme tradice, na stůl dáváme stejná nebo podobná jídla, která jsme jedli už jako děti, na stromeček věšíme ozdoby po babičce a celkově mají ty vánoce takový intimní rodinný až trošku konzervativní ráz.

Silvestr je naopak svátek, kdy už nám tolik nevadí být mezi cizími, spíš se chceme poveselit, užít si zábavy, hudby, tance, ale taky se o dost víc pije a experimenty s exotickými dobrotami a neobvyklými chutěmi jsou příjímány daleko vstřícněji. Silvestrovské tradice nejsou tak všeobecně rozšířené, jako ty vánoční. Jedině snad ohňostroj a přípitek bublinkovým vínem o půlnoci jsou všeobecně rozšířené “zvyky”.

Když pořádáte silvestrovskou oslavu u sebe doma, určitě si dáte záležet na pohoštění. Obvyklé a normální jsou chlebíčky, jednohubky, kupované chipsy (kterým my starší stále ještě říkáme brambůrky). Nemělo by chybět něco teplého, buď jako večeře, kdy si sedneme kolem stolu a jíme hromadně, nebo naložit na stůl do velké mísy a každý si vezme, kdy chce a kolik chce. Naposled jsem takto uspěla s malými kuřecími řízečky. Měly velikost asi tak jako větší jednohubka, vedle nich bylo připravené pečivo a bral si každý kdy chtěl a kolik chtěl.

Silvestrovské pohoštění je hodně o mase, o slaných a tučných pokrmech, což má jeden velmi dobrý důvod: pomáhá to našemu tělu zvládnout větší množství alkoholu, které tuto noc obvykle vypijeme.

Připravované dobroty také bývají chuťově výraznější, hodně se používá česnek, sýry nebo rybí produkty.    

Žádné komentáře:

Okomentovat