čtvrtek 1. prosince 2011

Voňavý pomeranč

Výroba voňavého pomeranče je nenáročná, zvládnou ji i menší děti. Místo aby zlobily, pomůžou "připravovat vánoce", což je určitě lepší, než je nechat nudit se a ventilovat svoje předvánoční těšení po svém.
Potřebujeme pomeranč, delší pentli, nejlépe červenou a koření zvané hřebíček, samozřejmě celé, nemleté.
Pomeranč ovážeme pentlí tak, že je rozdělen na čtvrtiny a kus pentle zůstane na pověšení. Můžeme se pomoci špendlíkem, která nám tu mašli přidrží, ale po dokončení práce je lepší ty špendlíky z pomeranče vytáhnout. Pak zapichujeme do pomeranče jeden kousek hřebíčku po druhém buď tak, aby vznikl nějaký ornament - můžeme si ho i jemně předkreslit - nebo prostě jen jak nám to přijde pod ruku.
Hotový pomeranč můžeme zavěsit nebo položit do mísy s ovoce a ořechy. Důležité je, aby byl na vzduchu a vyschnul. Krásnou hřebíčkovopomerančovou vůni si zachová i po usušení.
Zkoušeli jsme totéž i s citrónem, jde to taky, jen tam není ta úžasná vůně.

Žádné komentáře:

Okomentovat