neděle 20. listopadu 2011

Recept na linecké těsto

Snad nejrozšířenější těsto na cukroví v našich končinách je linecké těsto. Dělají se z něj ploché vykrajované tvary slepené marmeládou. Obvykle se používá nějaká ostřejší a trpčí marmeláda jako je rybízová.
Pokud náhodou nemáte svůj oblíbený recept na linecké, zkuste ten můj:
300 g hladké mouky, 100 gr moučkového cukru, 120-200 gr másla nebo jiného tuku, 1-2 žloutky, 1 lžíce mléka nebo smetany. Ze všech surovin připravíme těsto. Vyválíme tenkou placku, vykrajujeme tvary po dvojicích tak, abychom je pak mohli slepit. Do poloviny tvarů můžeme udělat otvor, takže jím je pak vidět marmeláda. Tvary upečeme,vychladlé slepíme marmeládou a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Samozřejmě můžeme zapojit svou fantazii a vymyslet i jiné varianty ze stejného těsta. Můžeme tvary polévat čokoládou nebo polevou a vlepovat do nich cukrové ozdoby, barevné bonbóny, sypat kokosem nebo barevným cukrovým máčkem. Před časem jsem v televizi viděla zajímavé linecké pečivo: poměrně velké kruhy (tak 15 cm v průměru) potřené čokoládou, do které se dávaly barevné cukrové ozdoby.

Žádné komentáře:

Okomentovat