pondělí 19. prosince 2011

Švestkovka

Dnešní recept k vyzkoušení je poněkud netradiční, naučila jsem se ho v jižních Čechách a nevím, jestli se toto jídlo vaří i jinde. Je to sladký pokrm, něco jako sladká hustá polévka nebo tekutý zákusek, může se jíst teplá i studená.

Potřebujeme sušené švestky, dáme povařit, přidáme nastrouhaný nebo rozlámaný perník (obvykle koupím rumové perníčky v obchodě), ořechy nebo mandle podle chuti (můžou být strouhané nebo drcené, ale vcelku jsou nejlepší, protože se uvaří do poloměkka). Můžeme přidat i další sušené ovoce, důležité jsou rozinky, a téměř nakonec kompotované švestky i s nálevem. Vody dáváme podle potřeby, mělo by to být jako polévka, ale já ji obvykle udělám podstatně hustší, spíš jako omáčku. Je-li třeba osladit, použijte povidla nebo med. Koření, jako je třeba skořice, jsem nezkoušela, ale myslím, že by se tím taky nic nezkazilo.

Autorem poslední fáze receptu je můj syn: navrhuje zavřít hrnec se švestkovkou na 24 hodin do trezoru, aby ji nikdo nesnědl, a nechat ji uležet, protože pak je ještě lepší.

Švestkovku dělám už tak jeden až dva dny před vánoci, protože moji synové každý rok po štedrém dni odjíždějí, takže by si jí nijak neužili. Jako oslazení a zpříjemnění předvánočních příprav je to bezva.

Žádné komentáře:

Okomentovat