pátek 30. listopadu 2012

Ochutnávka puerů v čajovně Kašmír v Kadani

Puer je speciální druh čaje, který se lisuje do bloků nebo plochých disků a na rozdíl od obvyklých čajů se u neoceňuje čerstvost, ale stáří. Čím starší, tím lepší chuť a je také možné připravit více nálevů.

Puer může být ze zeleného i černého čaje, zelený je tradiční, černý je záležitostí posledních cca 50 let.

Chuť bývá intenzivní a výrazná, zvlášť u toho černého je zemitá (od slova země, hlína) a nemusí vyhovovat každému.

Tento čaj má povzbudivé účinky. Na mě osobně působí stejně nebo i více než káva. Dokonce jsem slyšela, že pomáhá při hubnutí. Nevím, kolik je na tom pravdy, ale pokud jakýkoliv slazený nápoj nahradíte neslazeným puerem, mohlo by to fungovat.

Ochutnávku pro nás připravil člověk, který dováží čaje z Číny i dalších asijských zemí. Bohužel si už nepamatuju jeho jméno.

Nejdřív nám připravil osm druhů zelených puerů stejným způsobem, který se používá při degustaci čajů. Čaj se zalije vodou v malé nádobce a pak se slévá do misky. Poklička se otočí a na ni se nasypou použité čajové lístky, aby bylo možné posoudit jejich vůni a vzhled. I jako laici jsme poznali, jak velký rozdíl mezi čaji může být.

Stejným způsobem jsme ochutnali osm druhů černého pueru. Další dva druhy už byly připravovány do konviček, protože ty daleko lépe umožní uchovat a vychutnat chuť a vůni čaje.

Nakonec jsme ochutnali ještě zajímavou specialitu: kukichu s matchou. Kukicha je čaj z řapíků (nikoliv z listů) a matcha je práškový čaj, který se používá při japonském čajovém obřadu. Směs byla velmi zajímavá, při prvních nálevech převažovala chuť a jasně zelená barva matchy, pak začala převažovat kukicha. Velmi zajímavý čaj.

Ke kvalitnímu čaji patří i kvalitní nádobí, měli jsme možnost obdivovat krásné čínské konvičky. Nejvíc mě zaujala hnědá leštěná konvička, která uvnitř krásně voněla hlínou a s vůní zemitého puerhu se to tak krásně spojovalo. Je leštěná, nikoliv glazovaná a doporučuje se do ní dělat stále jen jeden druh čaje, protože ten pronikne do pórů v keramice. V Číně jsou prý velmi ceněné konvičky, ze kterých se roky či desítky let pil stále stejný druh čaje a konvička je jím „nasáklá“.




Žádné komentáře:

Okomentovat