neděle 14. října 2012

Krmě - jídlo - žrádlo

Krmě - jídlo - žrádlo, takový hezký název má výstava, kterou jsem navštívila v letohrádku Kinských v Praze. Výstava představuje způsob, jakým se vyvíjel jídelníček a příprava jídla v českých zemích v době monarchie, což byla doba, kdy se začínal rozvíjet průmysl a spousta lidí odcházela z venkova do měst a s tím se měnil celý jejich životní avování. i st

Jídlo je všobecně velmi oblíbené téma a je spojené nejen s tím, že se potřebujeme nasytit, ale má i symbolický a společenský charakter.

Potraviny se špatně uchovávají, takže ty vystaveny nebyly (jen nějaké atrapy), ale bohatá byla kolekce nádobí, které zajímavě dokládá vývoj společnosti. Třeba to, jak se v té době rozvíjel průmysl, objevovalo se třeba smaltované nádobí nebo železné sporáky. Pro mě osobně je zajímavější spíš hrubé nádobí prostých lidí než přezdobené věci z bohatých domácností, ale i mezi nimi jsem objevila některé velmi krásné kousky.

Zaujalo mě, že už v té době lidé věděli o tom, že stříbro má antiseptické vlastnosti a z toho důvodu ho používali k servírování pokrmů. Tedy aspoň tam, kde si to mohli dovolit.

Další věc, která mě docela překvapila, je, že pšeničná mouka byla často luxusem. Místo ní se používal oves, luštěniny a podobně. Dnes je to spíš naopak. Pšeničná mouka je za pár korun, ale zkuste sehnat třeba ovesnou mouku. Pokud se vám to povede, tak určitě nebude levná. Dokonce i samotné ovesné vločky jsou dražší než pšeničná mouka.

Nejobvyklejším základem vcelku chudé stravy prostých lidí bývaly vždy kaše nebo chleba (přesněji cosi pečeného z těsta, vždycky se to našemu chlebu nepodobalo). Obojí má svůj základ v nějakých obilovinách. To se až tak nezměnilo. Pro nás hlavním obilí, v Asii mají svoji rýži, američtí Indiáni měli kukuřici. A všude se tyto základní plodiny naučili zpracovávat na širokou škálu rozmanitých potravin.

Kaše bývaly dříve daleko častější než dnes. A možná se to tak trochu vrací, vždyť co jiného než kaše jsou oblíbené cereálie s mlékem? Až na to, že ty obyčejné kaše by byly o hodně levnější. Když koupíte hotové müsli z ovesných vloček, vyjde vás mnohem dráž, než obyčejné vločky a nemyslím, že ten rozdíl vysvětluje přídavek rozinek, oříšků, sušeného ovoce, navíc tam těchto přísad nebývá zrovna moc.

Výstava ukazuje i symbolický a společenský význam jídla. Třeba chleba byl vždy považován za potravinu posvátnou, muselo se s ním zacházet s úctou a nesmělo se s ním plýtvat. Nevím, jak by se tehdejší hospodyně dívaly na dnešní nehospodárné zacházení s potravinami a zvláště s chlebem. Asi by z toho moc nadšené nebyly a možná by - vzdor všemu relativnímu bohatství a nadbytku - považovaly naši civilizaci za zkaženou.

Jedna věc mi tam chyběla, i když chápu, že by bylo dost nereálné něco takového požadovat. Ale hrozně ráda bych nějaké z těch dobových jídel ochutnala. Nejspíš bych si pochutnala na obyčejných plackách, občas je doma děláme a mám je moc ráda.

Návštěvu výstavy rozhodně doporučuju a nezapomeňte se podívat i do prvního patra muzea, kde je stálá expozice, zahrnující předměty, které dokládají život hlavně prostých a chudších vrstev.

Žádné komentáře:

Okomentovat