čtvrtek 12. ledna 2012

Čajovna - Jak se vyznat v čajovém lístku

Když přijdete do čajovny, dostanete čajový lístek, tedy nabídku toho, co v dané čajovně připravují. Druhů čaje je obrovské množství, některé najdete prakticky všude, jiné jsou vzácnější.
My jsme zvyklí na černý čaj, jsou to lístky čajovníku zpracované tak, že nálev z nich je hnědočervený a chuť výrazná, mírně natrpklá. Je to ten nejobvyklejší čaj, který kupujeme jako porcovaný v supermarketech. Jen v čajovně dostanete zcela jinou kvalitu za jinou cenu.
Zelený čaj je produkt ze stejné rostliny, ale je jen usušený a nálev z něj má světlou žlutavou barvu až do zelena. I jeho chuť je jemnější, za to má – prý – lepší účinky na zdraví. I zelený čaj se dá koupit porcovaný, někdy i ochucený citrónem, broskví a bůhví čím ještě. Nejsem právě příznivcem ochucených čajů, připadá mi, že čaj sám o sobě je dostatečně kvalitní nápoj a není třeba ho ještě "vylepšovat".
Existuje také mezistupeň mezi oběma druhy z názvem oolong.
Čaje v čajovém lístku jsou obvykle děleny podle toho, z jaké země pochází. Časté jsou čínské, japonské, indické, ale i z Vietnamu nebo z jiných světadílů.
Kromě pravého čaje bývají v čajovém lístku i nečaje, tedy nálevy z jiných bylin. Roibos se trochu podobá černému čaji, maté je jihoamerická rostlina, ovocné čaje známe všichni a chutnají dětem.
Časté bývají speciality jako je čaj yogi (silný čaj s výrazným kořením, mlékem nebo smetanou a slazený medem) nebo tuareg (s mátou a cukrem).
V létě se připravují ledové čaje, ale přes ledové čaje odborník nejsem, protože si v létě dávám horký zelený čaj. Přesto, že je horký, pomáhá tělu vyrovnat se s teplem.  Pokud vám to připadá divné, pak si uvědomte, že kávu v létě taky pijeme horkou a nijak se nad tím nepozastavujeme. Přitom káva účinek horka spíš zvyšuje a také tělo odvodňuje, to v těch letních vedrech zrovna dobré není. Zelený čaj má vliv na termoregulační mechanismy těla, nevím, jak to dělá, ale pomáhá.
Zajímavý je salep, což je jakýsi teplý koktejl nebo řídký pudink s různými příchutěmi.
K čaji si chce člověk občas něco zakousnout. Čajovny nebývají vybavené na velké vaření, ale občas vám nabídnou kuskus, sušenky, oříšky nebo kandovaný zázvor. Taková bábovka nebo domácí buchta taky přijde vhod, ale s tím se setkala jen vzácně. Přitom by to myslím nemuselo být náročné na přípravu. Bábovka se dá koupit i hotová v supermarketu, nakrájet a se ziskem prodat.
Samostatnou kapitolou je nabídka tabáků do vodních dýmek. O těch vím jen to, že existují, protože vodní dýmku nekouřím a nehodlám začít. I když mi – na rozdíl od cigaret –  nesmrdí.
V některých čajovnách mají i další doplňkové zboží: vážené čaje, čajovou keramiku, vonné tyčky, čajové bonbóny, dokonce i CD nebo etno oblečení. To už obvykle nenajdete v čajovém lístku, ale stačí se rozhlédnout kolem sebe co tam mají vystaveného.

Žádné komentáře:

Okomentovat