pátek 10. května 2013

Začíná sezóna barevných talířů

Nevím, jak u vás doma, ale u nás je s jarem jídlo na talíři pestřejší a barevnější. S tím, jak se objevuje jarní zelenina, jí dávám do jídla víc a lépe to vypadá. Do guláše nebo pečeného vepřového se sice těžko propašuje nějaká zelenina navíc, ale vedle toho je spousta jídel, kde to problém není.
Oblíbené jsou u nás těstoviny, ale ne s kečupem. Dělám na ně různé směsi se žampióny, rajčaty, bylinkami a tam se zelenina dá uplatnit velmi snadno. Některé tvrdší druhy zeleniny raději nastrouhám na jemno. Málokdo miluje třeba mrkev na kostičky, jako bývá v mražených směsích. Ale když se nastrouhá, je to lepší. Rajčata, žampióny a papriky se snažím dělat jen krátce, vlastně je jen prohřát, aby se nerozblemcaly.
Často také udělám talíř s kousky různé syrové zeleniny (ředkvičky, kedlubna, okurka, paprika, rajče ...) a dám to při večeři na stůl. Moji chlapi už jsou na to zvyklí a přikusují si k normální večeři ještě i trochu toho zdravého. A když je to navíc úplně čerstvá zelenina ze zahrádky, to je teprve pochutnání.
Kdesi jsem četla, že by si člověk měl před jídlem dát zeleninový salát. Se salátem se mi moc patlat nechce, navíc ty různé zálivky bývají tučné, solené, kořeněné a překrývají chuť zeleniny. Takže u nás ji prostě přikusujeme k teplému jídlu.
Platí také, že příklady táhnou, takže by to mohlo zapůsobit i na děti, které jinak tu zeleninu moc nemusí, ale když jí budou jíst ostatní lidé u stolu, tak si třeba taky dají.

Žádné komentáře:

Okomentovat