K tomuto
zamyšlení mě přivedl web adaptogeny.cz. Autorem webu je vystudovaný biolog a největší
pozornost věnuje právě ženšenu. Obzvlášť mě zaujalo to, že je schopen uznat a
připustit vlastní chybu nebo neznalost, což je pro mě předpokladem, že za tím,
co tvrdí, si skutečně stojí.
Sehnala jsem si
ženšen, šestiletý, byl dost drahý, v balení za 500 Kč bylo asi 25
plátků sušeného ženšenového kořene. Doporučené použití je povařit kořen ve vodě do
změknutí, pak vodu vypít a kořen sníst. Vařím to dvacet minut, dávám jeden
plátek (to je asi 2 gramy) na jednoho člověka. Pak odstavím z ohně a z odvaru
udělám obyčejný černý čaj. Naliju do skleniček, do každé přidám ten plátek a
takhle to vypijeme a sníme. Ten čaj by šel i osladit, ale my ho máme rádi
hořký.
Bohužel jsem si
pro testování vybrala špatnou dobu – volné dny mezi vánocemi a silvestrem, kdy
člověk vypadne ze svého obvyklého rytmu a navíc jsem byla nachlazená, takže
bylo těžké porovnávat svůj fyzický stav s běžným každodenním provozem. Ale
s ženšenem pokračujeme dál a cítím, že určitý efekt to má. Samozřejmě se z vás
po vypití jednoho šálku nestane superman a pokud čekáte tak rychlé a výrazně
povzbudivé účinky, jako třeba u kávy, budete zklamaní. Účinek ženšenu je
povlovnější, zato trvalejší.
Další možnost je
naložit ženšen do vodky. I to jsem vyzkoušeli. Do litrové lahve vodky jsem
nalámala pět plátků ženšenu a nechala stát při pokojové teplotě. Vodka se
začala barvit do hněda, po několika dnech barvou připomínala čaj nebo rum.
Bohužel jsem neochutnala, protože to byl dárek pro tatínka. Ten si ty účinky
natolik pochvaloval, že jsem se rozhodla naložit si jednu lahev i pro sebe. Nejsem
sice nějaký velký milovník vodky a jiných silných alkoholů, ale tohle chci
vyzkoušet. S džusem to snad zvládnu vypít. Zajímá mě, jestli v alkoholu
má ten ženšen silnější účinek, než ve vodě.
Žádné komentáře:
Okomentovat