Vychutnat si čaj, to chce především
kvalitní sypaný (takže žádné sáčky, trochu času a taky
vědět, jak ten nápoj připravit, aby jeho chuť vynikla.
Právě přípravě čaje je věnovaná
Čajová škola, kterou připravil majitel kadaňské čajovny
Kašmír. Byly jí věnovány pondělní večery v listopadu a
prosinci 2012. Není nutné absolvovat všechny večery, i když je
to samozřejmě nejlepší, ale je možné přijít i na jednotlivé
lekce. Ta první proběhla 4. listopadu v refektáři františkánského
kláštera v Kadani. Bylo to hlavně povídání. Odkud čaj pochází,
jaké druhy existují, jaké nádobí se používá a jaké zásady
je třeba při přípravě dodržovat, abychom z čaje získali
maximum.
Další lekce pak byli více o praxi,
sami jsme si čaj připravovali, někdy i do vlastního nádobí,
ochutnávali jsme a dozvídali se, proč a jak se který čaj
připravuje. A že je těch druhů přípravy opravdu hodně. Stejně
tak, jako je mnoho druhů čaje.
Mě osobně nejvíc chutnají puery (to
jsou obzvlášť silné čaje), ale i zelené a oolongy (něco mezi
černým a zeleným čajem). Naopak vůbec mi nechutnalo maté, ale
jsou lidé, kteří na něj nedají dopustit.
Naučili jsme se také připravovat
ledový čaj, skutečný ledový čaj, nikoliv tu ošizenou sladkou
vodu, kterou pod tímto názvem prodávají v obchodech. Je to úplně
jednoduché. Stačí připravit silný čaj, černý, zelený, je to
jedno, a nemusí být ani špičkové kvality. Osladíme, můžeme
přidat citrón a vychladíme. V čajovně na to mají takový trik:
mají v lednici led, horký hodně silný čaj nalijí na něj,
protřepou v šekru a díky tomu vám mohou během několika minut
nabídnout čerstvě připravený ledový čaj.
Další způsob, jak připravit ledový
čaj, je louhovat v chladné vodě několik hodin, klidně i přes
noc. Stačí večer nasypat čaj do vody, dát do ledničky a ráno
můžete pít.
Poslední večer byl těsně před
vánoci a byl možná nejpříjemnější. Ochutnali jsme masalu, což
je slazený indický čaj s kořením a mlékem a matchu, to je
zelený práškový čaj, používaný pro japonském čajovém
obřadu. Obojí bylo velmi dobré.
Jsem moc ráda, že jsem se takové
akce mohla zúčastnit. I když čaj piju každodenně a často
navštěvuju čajovny, stejně jsem toho hodně naučila a dozvěděla.
Žádné komentáře:
Okomentovat