Navštívila jsem svoji kamarádku v
jejím obchůdku s kořením a dalšími dobrotami. Kromě toho, že
jsem si příjemně popovídali a popili dobrého vínka, které tam taky nabízí, jsem prozkoumala všechny regály a police,
abych si něco koupila i domů. Rozhodně jsem měla z čeho vybírat.
Nakonec jsem si vybrala několik druhů koření.
DÁTÁ ČAJ MASALA je indická směs
koření do čaje, používá se tak, že se čaj s kořením nechá
krátce povařit, pak se podává s mlékem a s cukrem nebo medem.
Obsahuje kardamom, zázvor, skořici, hřebíček a pepř. Doporučuju
ho dělat s indickým čajem ássam, který je silný a tak ho koření
nepřebije. Mléko (případně smetana) se přidává proto, že čaj
s kořením je dost ostrý a dráždivý. Má ale zahřívací
účinky, takže je to ten pravý čaj do podzimních plískanic nebo
zimních mrazů. Tento čaj připravují i v čajovnách pod názvem
masala nebo yogi.
TANDOORI MASALA je indická směs
hlavně k masu. Obsahuje mnoho druhů koření a používá se tak,
že se směs koření vmíchá do bílého jogurtu, tím se maso
namarinuje a pak se za občasného podlévání dusí nebo peče v
troubě. Na konci už tam jogurt vůbec není patrný, ale zřejmě
pomáhá tomu, aby bylo maso křehčí.
RATATOUILLE je směs koření původem
s Francie, která se používá hlavně do zeleninových jídel, k
bramborách a k těstovinám. Zatím jsem ho nevyzkoušela, ale
kamarádka mi ho doporučila, že je velmi dobré. Ochutnala jsem ho
samotné, je dobré, jen trochu ostré. Obsahuje – kromě soli –
česnek, cibuli, bazalku, oregano, kmín, sladkou a pálivou papriku.
KOŘENÍ PATERA VŮNÍ pochází z Číny
a Vietnamu, je určena na maso, i když obsahuje skořici a badyán,
což je koření u nás obvykle spojované se sladkou kuchyní. Kromě
toho je tam hřebíček, fenykl a sečuánský pepř. Zkusila jsem
tuto směs použít při dušení kousků vepřového se žampióny a
doma s tím byla velká spokojenost. Koření zbarvuje omáčku,
takže byla o dost tmavší, než bez něj.
ÚSTŘICOVÁ OMÁČKA je ochucovací
přípravek z Asie, těch ústřic tam není příliš velký obsah,
ale chuťově je příjemná. Vyzkoušela jsem ji do zeleninové
polévky a chutnalo mi to. Jen mladší syn z toho nebyl příliš
nadšen, protože nemá rád ryby.
Žádné komentáře:
Okomentovat