Silvestr je naopak svátek, kdy už nám tolik nevadí být mezi
cizími, spíš se chceme poveselit, užít si zábavy, hudby, tance, ale taky se o
dost víc pije a experimenty s exotickými dobrotami a neobvyklými chutěmi jsou
příjímány daleko vstřícněji. Silvestrovské tradice nejsou tak všeobecně
rozšířené, jako ty vánoční. Jedině snad ohňostroj a přípitek bublinkovým vínem
o půlnoci jsou všeobecně rozšířené “zvyky”.
Když pořádáte silvestrovskou oslavu u sebe doma, určitě si
dáte záležet na pohoštění. Obvyklé a normální jsou chlebíčky, jednohubky,
kupované chipsy (kterým my starší stále ještě říkáme brambůrky). Nemělo by
chybět něco teplého, buď jako večeře, kdy si sedneme kolem stolu a jíme
hromadně, nebo naložit na stůl do velké mísy a každý si vezme, kdy chce a kolik
chce. Naposled jsem takto uspěla s malými kuřecími řízečky. Měly velikost asi
tak jako větší jednohubka, vedle nich bylo připravené pečivo a bral si každý
kdy chtěl a kolik chtěl.
Silvestrovské pohoštění je hodně o mase, o slaných a tučných
pokrmech, což má jeden velmi dobrý důvod: pomáhá to našemu tělu zvládnout větší
množství alkoholu, které tuto noc obvykle vypijeme.
Připravované dobroty také bývají chuťově výraznější, hodně se
používá česnek, sýry nebo rybí produkty.
Žádné komentáře:
Okomentovat