Po čase jsem
narazila na velmi jednoduchý
recept, který nevyžadoval ani složitou technologii kolem kvásku, ani
dlouhatánské hnětení těsta, na blogu rozinkyamandle.cz.
Touha po vlastním chlebě se opět probudila a já smíchala mouku s vodou,
přidala kousek chlebové kůrky a čekala, až to zkvasí. Za den a půl už jsem měla
pocit, že to stačí, umíchala jsem těsto a nechala přes noc kynout. Ráno jsem z těsta
vymodelovala něco jako šišku a pak jsem udělala asi největší chybu: strčila
jsem to do trouby bez dalšího kynutí. Chleba se upekl, ale byl hutný a tuhý.
Kůrka byla k neukrojení a k neukousnutí. Přitom chuťově byl chleba v pořádku.
Navlhčila jsem šišku vodou a uložila v igeliťáku na topení, takže kůrka
alespoň trochu změkla, takže to už šlo ukrojit. Vlastní chleba přece člověk
nevyhodí!
Zkusím to znovu. Ale
tentokrát potlačím netrpělivost a nechám ho pořádně vykynout. A když se mi
povede obyčejný chleba, začnu experimentovat s různými přísadami. Lněná a
slunečnicová semínka, česnek, cibule, slanina, těch možností bude určitě hodně.
Určitě by to šlo taky nasladko s rozinkami, mandlemi, medem nebo sušeným
ovocem.
Žádné komentáře:
Okomentovat