Jsem na tom
stejně. Něco mám, něco nepečeného ještě vyrobím, ale pořád ve mně zůstává ten
pocit, že by ho mělo být víc. Mohla bych si ho koupit, ale jednak je dost
drahé, jednak ani nemusí být příliš dobré. Nejlepší by bylo, kdybych mohla koupit
cukroví od někoho, koho znám, vím, že to nešidí a že mi jeho/její cukroví
chutná. Kdysi jsem takhle třeba kupovala vynikající cukroví od maminky své
kamarádky. Sama bych je tak dobré nikdy neudělala. Možná máte ve svém okolí
někoho, kdo skvěle peče a kdo by za nějakou tu korunu napekl i pro vás. Třeba maminku
na mateřské, schopnou důchodkyni nebo kamarádku, o které vím, že pečení cukroví
miluje.
Když o tom tak
přemýšlím, nevadí mi tolik cena kupovaného cukroví, ale spíš ta nejistá kvalita,
kdy nevím, jestli bude dobré, jestli byl použitý tuk kvalitní, totéž s oříšky
apod.
Další možnost je
napéct sama, ale ne úplně sama. Zapojit do toho i rodinu. Obvykle dávám chlapům
na starost vypracování těsta. Přece jen to chce trochu síly a oni jí mají víc,
než já. Navíc mi připadá, že jim to i docela lichotí, když dávám najevo, že je
v tomto směru oceňuju.
Děti jsou zase
dobré na vykrajování a přendavání na plech. A to už i dost malé děti, třeba
tříleté. Navíc je máte pod dozorem a ony jsou šťastné, že jsou ve vaší
společnosti a že je necháte dělat tak „dospělou“ činnost.
Další možnost je
péct s kamarádkami. Čas to sice asi moc neušetří, ale zato ho to dost
zkvalitní. Když se sejdete v kuchyni, při práci si můžete popovídat,
otevřít si k tomu třeba i lahvinku vína a místo nudného pečení se z toho
stane příjemný večer.
Když to nevyjde s kamarádkami
nebo se s nimi neshodnete a chcete si píci po svém, pak ještě pořád můžete
najít šikovnou dívku třeba v sousedství, která vám za nějaký ten peníz při
pečení pomůže. Budete to mít rychleji, podle svého a přitom vás to vyjde
levněji, než cukroví kupované.
Největší problém,
který totiž – podle mého názoru – je při pečení cukroví i dalších pracnějších
kuchařských činnostech, je nuda. Ruce jsou
zaměstnané, ale hlava ne. Když jste v kuchyni samy, nemáte si ani s kým
popovídat. Proto má spousta žen v kuchyni televizi nebo aspoň rádio. Alternativou
je počítač, na kterém si pustíte hudbu, film nebo video.
Na poslední
chvíli se dá dělat cukroví nepečené, které je navíc dost rychlé, protože nemusíte
hlídat troubu. Různé ty čokoládové nebo kokosové kuličky, vosí hnízda a
podobně.
Abych měla cukroví
pestřejší a barevnější, přidávám do něj i kupované sušenky a bonbóny. Když koupím
kilovou krabici želé bonbónů a nasypu je mezi cukroví, můžu si být jistá, že
zmizí nejrychleji. Přitom neobsahují cukr a stojí cca 70 Kč za kilogram.
Sušené ovoce,
třeba i namočené v rozpuštěné čokoládě, to je taky řešení. Ořechy jsou zdravé, k vánocům patří, ale
asi málokoho napadne nasypat je (vyloupané!) na mísu společně s cukrovím. Když
jsou ve skořápce na míse s ovoce, tak si jich nikdo skoro nevšimne, ale z tácu
s cukrovím mizí docela rychle.
Občas přisypu k cukroví
i kupované sušenky, ty, které máme rádi. Obvykle jsou levnější, než kupované
cukroví,navíc je znám a kupuju jen ty, které nám chutnají. Je to takové řešení
na poslední chvíli.
Aby na stole
nebylo jen samé sladké, kupuju taky slané pečivo. Brambůrky nebo křupky
naštěstí můžeme koupit bez toho, že bychom dostali nálepku „špatné hospodyně“,
která na vánoce nepeče. Naopak, obvykle s nimi uděláme rodině radost. A vyrovnáme
tak to velké množství sladkého něčím slaným.
Žádné komentáře:
Okomentovat