Puer může být ze zeleného i černého
čaje, zelený je tradiční, černý je záležitostí posledních
cca 50 let.
Chuť bývá intenzivní a výrazná,
zvlášť u toho černého je zemitá (od slova země, hlína) a
nemusí vyhovovat každému.
Tento čaj má povzbudivé účinky. Na
mě osobně působí stejně nebo i více než káva. Dokonce jsem
slyšela, že pomáhá při hubnutí. Nevím, kolik je na tom pravdy,
ale pokud jakýkoliv slazený nápoj nahradíte neslazeným puerem,
mohlo by to fungovat.
Ochutnávku pro nás připravil člověk,
který dováží čaje z Číny i dalších asijských zemí. Bohužel
si už nepamatuju jeho jméno.
Nejdřív nám připravil osm druhů
zelených puerů stejným způsobem, který se používá při
degustaci čajů. Čaj se zalije vodou v malé nádobce a pak se
slévá do misky. Poklička se otočí a na ni se nasypou použité
čajové lístky, aby bylo možné posoudit jejich vůni a vzhled. I
jako laici jsme poznali, jak velký rozdíl mezi čaji může být.
Stejným způsobem jsme ochutnali osm
druhů černého pueru. Další dva druhy už byly připravovány do
konviček, protože ty daleko lépe umožní uchovat a vychutnat chuť
a vůni čaje.
Nakonec jsme ochutnali ještě
zajímavou specialitu: kukichu s matchou. Kukicha je čaj z řapíků
(nikoliv z listů) a matcha je práškový čaj, který se používá
při japonském čajovém obřadu. Směs byla velmi zajímavá, při
prvních nálevech převažovala chuť a jasně zelená barva matchy,
pak začala převažovat kukicha. Velmi zajímavý čaj.
Ke kvalitnímu čaji patří i kvalitní
nádobí, měli jsme možnost obdivovat krásné čínské konvičky.
Nejvíc mě zaujala hnědá leštěná konvička, která uvnitř
krásně voněla hlínou a s vůní zemitého puerhu se to tak krásně
spojovalo. Je leštěná, nikoliv glazovaná a doporučuje se do ní
dělat stále jen jeden druh čaje, protože ten pronikne do pórů v
keramice. V Číně jsou prý velmi ceněné konvičky, ze kterých
se roky či desítky let pil stále stejný druh čaje a konvička je
jím „nasáklá“.
Žádné komentáře:
Okomentovat