Ani jsme se nesnažili dýni někam
přenášet, přímo na místě, kde vyrostla, jsme ji rozkrájeli na
kusy. Bylo jich víc než na čtyři igelitky.
Dýni jsem nakrájela i se slupkou na
dost velké kusy, poskládala na plech slupkou dolu a pekla cca
hodinu v troubě, dokud dužina nezměkla. Pak jsem ji snadno
oddělila od slupky a dýňový polotovar byl hotový. Co s tím dál?
Mým oblíbeným receptem je dýňová
polévka. Jenže z tak velkého množství se nedá udělat jen samá
polévka. Musela jsem vymyslet i něco dalšího. Kdysi se z dýně
dělal falešný ananasový kompot. Ale to bylo v dobách
předrevolučních, kdy obchody zely prázdnotou a ananasový kompot
byl vzácností. Zavařovat samotnou dýni jsem nezkoušela.
Nepřipadá mi, že by měla sama o sobě až tak úžasnou chuť.
Ale ve směsi třeba s jablky by to mohlo být lepší. Jenže kdo
se má loupat a strouhat s jablky? Vzpomněla jsem si, jak jsem kdesi
četla recepty, kde vařili marmeládu zčásti z ovoce a zčásti z
ovocného džusu. Připadalo mi to jako dobrý nápad a tak jsem
nakoupila džusy: jablečný, ananasový a broskvový.
První dávka byla ve směsi s
jablečným džusem. Chuťově dobré, ale konzistence se moc
nepovedla, na marmeládu je to dost tekuté. Spíš to vypadalo jako
ovocné pyré. Nakonec ale co je špatného na ovocné kaši? Můžu
ji použít jako náplň do koláčů nebo nandat do misek s piškoty
a bude z toho jednoduchý, rychlý a zdravý dezert. Takže místo
marmelády jsem začala dělat pyré. Postup práce byl jednoduchý:
Měkkou dýňovou dužinu jsem
rozmačkala (jde to i rozmixovat, pak je výsledný produkt hladší),
přidala jsem džus a cukr podle chuti a krátce povařila. Pokud
pyré nespotřebujete hned, tak už jen stačí naplnit do sklenic a
sterilizovat, jako když děláte kompot.
S jablečným džusem to bylo dobré,
stejně tak s broskvovým. Ananas mi připadal trochu málo výrazný
a hruškový džus taky, ale tam to bylo tím, že jsem nepoužila
100% džus.
Hotové pyré jsem zčásti použila
hned – navršila jsem to s piškoty do misek. Je to jednoduchý
rychlý dezert, vhodný pro malé děti i pro dospělé. Pro ty
starší by se piškoty mohly předem namočit v kávě nebo v rumu,
ale i bez nich je to dobré. Dalo by se to kombinovat ještě i s
jogurtem nebo s pudinkem. Další možnost je naplnit s tou hmotou
koláče.
Co se nesní hned, to je třeba
zakonzervovat. Něco málo se mi vešlo do mrazáku, zbytek jsem
zavařila. Takže až se zima zeptá, co jsem dělala v létě (a na
podzim), tak jí budu moci ukázat tu spoustu zavařených sklenic.
Příští rok budu ale pěstovat už
jen dýni hokaido. Je chutnější, nemusí se loupat, ale hlavně:
dorůstá jen do mnohem větší velikosti. Sice se už nebudu moci
chlubit, že mi vyrostla třicetikilová dýně, ale zato její
zpracování bude daleko snadnější.
Žádné komentáře:
Okomentovat