Kroupy existují v různých
velikostech, při vaření platí, že čím jsou větší, tím více času potřebují na
uvaření. Trhané krupky, těm stačí třeba deset minut, ty velké kroupy vyžadují
třeba hodinu.
Když koupíte
půlkilový balíček krup asi tak za 20 Kč, navaří se vám přibližně na
pětinásobek. Takže za dvacku máte přes dvě kila přílohy.
Takže jak je
uvařit? Nasypeme je do hrnce, propláchneme vodou a pak zalijeme tak, aby byl
nejméně čtyřnásobek až pětinásobek vody. Přivedeme k varu. Pak můžeme
nechat vařit na malém plameni a občas zkontrolovat a zamíchat. Když nabydou a
jsou měkké, máme uvařeno, může to trvat tak třičtvrtě hodiny až hodinu. Tento postup
platí pro velké kroupy, menší se vaří kratší dobu.
Většinou ale
používám způsob, který je delší, ale šetří se při něm energie: kroupy přivedu k varu,
pak je vypnu a nechám půl hodiny pod pokličkou. Ještě dvakrát přivedu k varu
a pak už bývají kroupy hotové.
Samotné kroupy
vám zřejmě asi chutnat nebudou, takže je musíte nějak ochutit. Osvědčila se mi
kombinace česneku a majoránky. Samozřejmě taky sůl a možná i pepř. Kroupy se
taky dobře snáší s houbami, uzeným nebo smaženou cibulkou.
Hodí se k ním
i brambory, moje maminka dělávala z brambor a krupek nastavovanou kaši,
dávala na ni smaženou cibulku a byla to výborná příloha k sekané nebo
klobáse.
Můj syn je
schopen jíst kroupy i nasladko s cukrem, skořicí a máslem.
Žádné komentáře:
Okomentovat